Lichtkrant

Welcome visitor !!

ZENDERS


Heel af en toe experimenteren wij zelf met zeer laag vermogen (Low Power) op de AM ( = LPAM). Dit voor het uittesten van zelfbouw antennes voor de middengolf en kortegolf.


Middengolf

Het middengolf zendertje is ingebouwd in een oude Akai tuner. Van de oorspronkelijke tuner worden het afstemgedeelte en het oscillatorsignaal gebruikt om een middengolf signaaltje op te wekken. Dit signaaltje wordt vervolgens versterkt en gefilterd. De afstemming is niet digitaal maar analoog. Desondanks blijft dit zendertje nagenoeg stabiel op frequentie staan, net zoals een goede tuner. Op het display van de oorspronkelijke tuner is de uitzendfrequentie dan af te leiden door 470 Khz op te tellen bij wat er in het display aangegeven staat. Zendertje is afstembaar van 1470 - 1670 Khz. Draaggolf vermogen is regelbaar en bedraagt max. 5 Watt voor 100% modulatie. Binnen een straal van enkele kilometers is het dan soms nog goed te ontvangen, daarbuiten hangt dit echt af van de condities.

foto: voorzijde LPAM middengolf zendertje met de SWR/Power meter
foto: binnenzijde


Kortegolf

Zendertje betreft de V1.16D. Frequentiebereik: 5750-7250khz. Deze is digitaal (DDS) dus kan niet verlopen. Het regelbare draaggolf vermogen is maximaal 4 watt, PEP vermogen maximaal 6 watt. Meestal kiezen we frequentie in de 43 meterband, ergens tussen de 6900 en 6960 Khz.
De reikwijdte is op de kortegolf echt enorm afhankelijk van condities. Bij wijze van spreken van een kilometer tot enkele honderden kilometers op het juiste moment. Het verste ontvangstrapport dat ik tot heden heb ontvangen en waar het bij flagen net nog te verstaan was, kwam vanuit Nödinge in West Zweden, afstand bijna 850 KM ! Maar ook het SINPO 34333 dat ik een keer vanuit Noord Italië ontving, afstand bijna 800 KM, was heel mooi.

foto: LPAM kortegolf zendertje met de SWR/Power meter  

foto: digitale uitlezing van de frequentie